top of page


Baphomet - ο Μενδήσιος Τράγος


Λέγεται ότι αυτή η λέξη ίσως προέρχεται από την παλιά Γαλλική λέξη Mahomet που είναι η διαστρέβλωση τού ονόματος τού προφήτη Μωάμεθ ( Mohammed ), ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι προέρχεται από την Αραβική abufihamet που σημαίνει « Πατέρας τής Κατανόησης ».

Το πιθανότερο είναι ότι προέρχεται από το Baphe που σημαίνει αναδύομαι και το Mete που σημαίνει γνώση.

Βλέπε και στα κάτωθι συγγράμματα στο κεφάλαιο περί Baphomet :

1. « Royal Masonic Cyclopaedia » vol. I - Keneth Mackenzy

2. « The Secret Language of Symbols » ( 1994 ) - David Fontana

Ο Α.Ε. Waite γράφει στο Mysteries of the Magic ότι αν διαβάσουμε την λέξη κατά τον εβραϊκό τρόπο ανάγνωσης ( ήτοι εκ δεξιών προς τα αριστερά), δηλαδή Tem.o.h.p.ab, λαμβάνουμε την Λατινική πρόταση «TEMpli Omnium Hominum Paces ABbas » που σημαίνει : « ο Πατήρ τού Ναού τής Ειρήνης όλων τών ανθρώπων ».

Υπό τής οργανώσεως Ο.Τ.Ο. ελήφθη η γραφή αυτή ΤΕΜ.Ο.Η.Ρ.ΑΒ.

Ένας άλλος αποκρυφιστής ο Joseph von Hammer ερμηνεύει την λέξιν Μπαφομέτ ως παραγραφή τού BAPTIMU5 ήτοι βάπτισις ή Μύησις είς την Σοφία.

Δυστυχώς, για τον περισσότερο κόσμο η τραγοκέφαλη αυτή εικόνα είναι ο Διάβολος, κάτι που δεν ισχύει όμως !

Κατά την διδασκαλία τής Μεγάλης Εθνικής Στοάς τής Γερμανίας (GLL, χριστιανικός τύπος) όπου ο Μπαφομέ παίζει κάποιο

ρόλο, η ορθή γραφή είναι BAFFOMETUS καί σημαίνει " τον άνθρωπον μέ το γένιον " εκ του Ιταλικού Μπαφίλ " γένιον " καί συμβολίζει την "Παγκόσμιο Ψυχή". Kατά τον Theodor Reuss ( Ο.T.O. ) ο Μπαφομέτ σημαίνει την Φύση, το ανδρόγυνο ον, το πυρ, την καθαρή Ακάσα, τον αέρα, την πνοή του ουρανίου Ναού, το ύδωρ, την ζώσα ψυχή καί την ουσία τής Γής.

Ο Μπαφομέ παριστάνει όλα αυτά τα στοιχεία καί αυτήν την Πεμπτουσία, διότι είναι η υλικοποίηση, το αντικατόπτρισμα τού Δημιουργού.

Αν μελετήσει κανείς προσεχτικά το έργο τού Eliphas Levi, θα δει πως είναι ένα ιερόγλυφο τής εργασίας με το Αστρικό Φως, ένας όρος-κλειδί στην φιλοσοφία τού Eliphas Levi. Το Αστρικό Φως είναι το αφανές, λεπτοφυές ρευστό που διαχέει τα πάντα, το μέσον δια του οποίου εντυπώνονται οι σκέψεις και μέσου τού οποίου τα φαινόμενα μπορούν να επηρεαστούν. Για τον Eliphas Levi λοιπόν είναι η βάση κάθε μαγικής εργασίας και, για να μπορέσει κανείς να χειριστεί το Αστρικό Φως, θα πρέπει να ισορροπεί ανάμεσα στις δυνάμεις και τις πολικότητες που τον περιβάλουν.

Και αυτήν ακριβώς την ισορροπία είναι που παριστάνει η εικόνα τού Μπαφομέτ !

Ο τράγος ο οποίος παρίσταται στην εικόνα, φέρει επί τού μετώπου το σημείον τού πενταγράμμου, με την μία ακτίνα προς τα άνω, πράγμα το οποίο αρκεί δια να μας κάνει να αντιληφθούμε ότι πρόκειται περί φωτεινού εμβλήματος. Ο τράγος συμβολίζει την χονδροειδή, γειωμένη φύση – προσέξτε, όμως, τα αγγελικά του φτερά, που παραπέμπουν στην ουράνια φύση. Έχει γυναικεία στήθη, αλλά ανδρικό φαλλό. Τα τέσσερα στοιχεία δηλώνονται με τις οπλές που ακουμπάνε την υδρόγειο ( γη ), τα λέπια ψαριού στην κοιλιά ( νερό ), τα φτερά ( αέρας ) και τον πυρσό στο κεφάλι ( φωτιά ). Το σκοτάδι και το φως, επίσης, εμφανίζονται στην εικόνα, μέσα από την μαύρη και την λευκή σελήνη, αλλά και τα δίχρωμα ερπετά που τυλίγονται στο φαλλό, σχηματίζοντας το ερμητικό Κηρύκειο. Τι σημαίνουν, όμως, οι λέξεις που διαβάζουμε στα μπράτσα του ;

Εδώ βρίσκεται ουσιαστικά το κλειδί για την χρήση τού Αστρικού Φωτός… Η ερμητική κατεύθυνση τών χεριών και το αλχημικό Solve-Coagula δείχνουν τον τρόπο χειρισμού τού αιθερικού ρευστού.

Πρώτα το Φως θα πρέπει να ακινητοποιηθεί και να συμπυκνωθεί ( coagula ) και στην συνέχεια, να προβληθεί ως ένα κύμα ενέργειας ( solve ). Προσέξτε εδώ όμως μια ακόμη πολύ σημαντική λεπτομέρεια – στον Μπαφομέτ τού Levi, στην θέση τού τρίτου ματιού, υπάρχει ένας πεντάκτινος αστέρας που δηλώνει την κυριαρχία τής θελήσεως επάνω στο Αστρικό Φως. Τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά; Μα φυσικά το γεγονός πως για τον έλεγχο του κοσμικού ρευστού απαιτούνται μέθοδοι κατευθυνόμενου οραματισμού , όπως οι τεχνικές που διδάσκονται στην Τάντρα και γενικά η κατάλληλη χρήση της φαντασίας. Τώρα καταλαβαίνετε γιατί τόσοι πολλοί καλλιτέχνες ασχολούνται με τον εσωτερισμό : ο πατέρας της χαοτικής μαγείας Austin O. Spare, ο ιδρυτής του Thee Temple ov Psychick Youth, Genesis B. P- Orridge, ο διάσημος συγγραφέας κόμιξ Allan Moore, ο χαοσοφιστής Orryelle Defenestrate-Bascule και πάρα πολλοί άλλοι.


THE BAPHOMET ( Carl Karlosn-Weimann )


ΚΑΝΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

BAPHOMET MAGIE ( Walter Jantschik )

ΚΑΝΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΚΑΝΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

bottom of page