ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΑΜΑΛΑΚΗΣ

February 6, 2016

 

O Σπυρίδων ( Σπύρος ) - Δημήτριος Καμαλάκης, του Θωμά και της Φωτεινής, το γένος Κουλπαλίδη, γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 10 Αυγούστου του 1939. Πρόγονός του, από την πλευρά της μητέρας του, υπήρξε ο Εθνομάρτυς Νικόλαος Τσουρουκτσόγλου ο οποίος μαρτύρησε μαζί με τον Μητροπολίτη Σμύρνης το 1922. Ο πατέρας της γιαγιάς του ήταν ο Δημογέρων Γιάννης Τσουρουκτσόγλου από το Ανδρονίκειον ( Endurluk ) της Μικράς Ασίας, το οποίο βρισκόταν στους βόρειους πρόποδες του Αργαίου όρους, δύο ώρες από την Καισάρεια.

Μετά τη βασική εκπαίδευση στην Αλεξάνδρεια,σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αλεξανδρείας, και αργότερα σε Ανώτατες Σχολές στην Ελλάδα και στον Καναδά, Φαρμακευτική και Χημεία στις ειδικότητες του Χημικού Φαρμάκων (PhD), Οικονομικών (Ινστιτούτο Οξφόρδης), καθώς και της Εργατικής Ψυχολογίας (MSc).

Είναι σήμερα ε.τ. καθηγητής του Κρατικού Παιδαγωγικού Πανεπιστημίου Nizhny Novgorod.

Ομιλεί την αραβική, τούρκική, αγγλική και γαλλική γλώσσα.

Νυμφεύθηκε το 1965 την Αλίκη Βοσταντζόγλου (Μποσταντζόγλου), με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, την Φωτεινή και τον Θωμά.

Εργάστηκε ως Επιτελικό Στέλεχος σε μεγάλες ξένες Φαρμακοβιομηχανίες και το 1979 μετέχει σε ποσοστό 40% στον Όμιλο Επιχειρήσεων Sangari, ο οποίος μετονομάστηκε σε «Sangari-Camalaki» και επιδίδεται στην προμήθεια εργαστηριακού εξοπλισμού Τεχνικών Σχολών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο ίδιος Όμιλος διατηρεί σήμερα γραφεία σε δεκατέσσερις χώρες ανά τον κόσμο έχοντας στο ενεργητικό του τον εξοπλισμό των περισσοτέρων τεχνικών σχολών στις χώρες αυτές. Ενδεικτικό της ανοδικής πορείας που ακολούθησε ο Όμιλος « Sangari-Camalaki » είναι το " Αραβικό Τρόπαιο " που του απονεμήθηκε το 1985 ως τον καλύτερο εισαγωγέα εκπαιδευτικού εξοπλισμού στις χώρες της Μέσης Ανατολής, και το «Πανεπιστημιακό Αριστείο επιχειρηματικού προφίλ και ποιότητας», το οποίο κατέκτησε το 1993.

Πέραν όμως από τη σημαντική επιχειρηματική του δραστηριότητα, αναπτύσσει ώς σήμερα σπουδαίο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο. Είναι από τους μόνιμους συμπαραστάτες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, και έχει αναλώσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην πνευματική, κοινωνική και θρησκευτική ζωή της Αλεξανδρείας συνεχίζοντας την μακρά παράδοση του ευεργετισμού του σχετικού πολυπροσώπου καταλόγου των Αιγυπτιωτών Ελλήνων Επιχειρηματιών.

Επιστέγαση της έντονης κοινωνικής δραστηριότητας του αποτελεί και το γεγονός ότι από το 1990-1994 διετέλεσε πρόεδρος τής Ορθόδοξης Πατριαρχικής Αδελφότητας « Ο Άγιος Μάρκος ο Ευαγγελιστής », από το 2009 είναι πρόεδρος του Ιδρύματος Παιδαγωγικών Μελετών και Εφαρμογών και από το 1993 πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνο-Αιγυπτιακής Φιλίας, που αναπτύσσει σημαντικές πρωτοβουλίες για την σύσφιξη φιλικών πνευματικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου.

Για την σημαντική αυτήν κοινωνική δραστηριότητά του τιμήθηκε με το οφφίκιο τού Μεγάλου Άρχοντα Ρεφερενδαρίου τού Αλεξανδρινού Πατριαρχικού Θρόνου, το οποίο του απένειμε η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Παρθένιος Γ', το 1992, ανακηρύσσοντάς τον και Μέγα Ευεργέτη.

Το έτος 2005 η Α.Θ.Μ., ο Πάπας και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος τον προήγαγε σε Μέγα Άρχοντα Λογοθέτη, διορίζοντάς τον ταυτόχρονα Εκπρόσωπο Δημοσίων Σχέσεων τού Πατριαρχείου στην Αθήνα και συντονιστή όλων των Ιδρυμάτων και Αδελφοτήτων τού Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

 

 

Εκτός των προαναφερθέντων, έχει διατελέσει επί σειράν ετών, (1962-1969), μέλος του Δ.Σ. της Πανελληνίου Ενώσεως Φαρμακοποιών, γενικός γραμματεύς τής Διεθνούς Χριστιανικής Αδελφότητος « Άγιος Κωνσταντίνος ο Μέγας » (1979-87), η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, πρόεδρος τής Αδελφότητος τών Οφφικιάλων τού Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής « Άγιος Μάρκος » ( έως το 2005 ), Αντιπρόεδρος τού Συνδέσμου Φίλων τής Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας, Ηγέτης της Αρχαίας Πατριαρχικής Τάξεως Παραβαλανέων « Σάββα τού Ηγιασμένου » με στόχο την ενίσχυση τού διακονικού έργου τής Εκκλησίας τών Αλεξανδρέων, και τέως Πρόεδρος τής Συντονιστικής Επιτροπής τών Αιγυπτιωτικών Σωματείων.

 

Συγγραφική δραστηριότητα :

 

Αρθρογράφησε σε επιστημονικά και οικονομικά περιοδικά και ως μελετητής της αρχαίας φιλοσοφίας και ιστορίας, κατά διαστήματα, πραγματοποιεί ομιλίες και διαλέξεις επί παρεμφερών θεμάτων. Παράλληλα έχει εκδώσει τα ακόλουθα έργα :

 

1. Η Φιλόσοφος Υπατία και ο βιασμός τής Ιστορίας 2015

2. Ηράκλειτος, 2013

3. Σχέση πολίτη-κράτους. O Ευεργετισμός ανά τους αιώνες, 2012

4. Ελληνική Μυθολογία του Κωνσταντίνου Κοντογόνου, Αθήναι

1852, Απόδοση στον Νεοελληνικό λόγο της Επιτομής, 2012

5. Η Ευεργετική προσφορά του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, 2011

6. Αγωγικοί Δρόμοι, 2011

7. Εκκλησιαστικά Οφφίκια του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, 2011 (με τη συνεργασία του Μ. Βαρβούνη)

8. Από τον Μέγα Αλέξανδρο στον Ευαγγελιστή Μάρκο. Απόπειρα αχνής χαρτογράφησης της δισχιλιόχρονης ιστορίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Αθήνα, 2010.

9. Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Σύντομη ιστορία. Αθήνα, 2010 (έχει μεταφρασθεί στα Γαλλικά, Αγγλικά και Αραβικά).

10. Πατριαρχικά Τάγματα Αριστείας του Αλεξανδρινού Θρόνου, 2010 ( μαζί με τον Μ. Βαρβούνη )

11. Ελλάς-Ρωσία Σχέσεις Φιλίας, Πολιτισμού και Παιδείας, 2009 ( έχει μεταφρασθεί στην Ρωσική γλώσσα)

 

Διακρίσεις :

Καταξιωμένος κοινωνικά και επαγγελματικά, έχει τιμηθεί με πλήθος διακρίσεων, όπως ο Χρυσός Σταυρός Χιλιετηρίδος του Αγίου Όρους (1963) και του Αποστόλου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Σταυρός με στέμμα και δάφνη (Ταξιάρχης) του Παναγίου Τάφου (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), ανώτατο Παράσημο « Κυρίλλου και Μεθοδίου » της Τσεχικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, ο Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου, ο Σταυρός Α' Τάξεως Αγίου Μάρκου (Πατριαρχείου Αλεξανδρείας), ο Μεγαλόσταυρος του τάγματος του Αγίου Κωνσταντίνου του Μεγάλου, ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Αγίου Λαζάρου, οι Μεγαλόσταυροι από το Πατριαρχείον Αλεξανδρείας, του Λέοντος του Αγίου Μάρκου, της Αξίας του Αγίου Σάββα, του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, του Αγίου Μάρκου.

Η όλη πορεία του δικαίως χαρακτηρίστηκε από το έγκριτο περιοδικό «Ευρενωσιακόν Δελτίον Διοικήσεως Επιχειρήσεων» ως η πλέον πετυχημένη, ανακηρύσσοντας τον ως τον καλύτερο μάνατζερ επιχειρηματία για το 1993, διάκριση για την οργανωτική του ικανότητα, την διοίκηση της εργασίας και την έμφυτη ικανότητα ανάπτυξης διαπροσωπικών, διακρατικών, κοινωνικών και σωματει­ακών σχέσεων, χωρίς βέβαια να παραλείψει να αναφερθεί και στο πλούσιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό του έργο.

Φέρει Τιμητικό Δίπλωμα αναγνωρίσεως «κοινωνικών υπηρεσιών» του Αιγυπτιακού Κράτους και της Γερουσίας της Δυτικής Βιρτζίνια των Η.Π.Α.

Πολύγλωσσος, πολύπλευρα μορφωμένος, πετυχημένος στον επαγγελματικό του χώρο, δραστήριος κοινωνικά και με διεθνή ακτινοβολία, ο ίδιος τοποθετεί πάνω από όλα την αγάπη και την εκτίμηση των ανθρώπων που τον περιβάλλουν, γεγονός που συνιστά γ' αυτόν το μεγαλύτερο παράσημο και την πολυτιμότερη διάκριση.

Στο παρελθόν έπαιζε μπάσκετ στην ομάδα του Πανεπιστημίου. Επίσης, του αρέσει το διάβασμα και η μελέτη της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας και του εσωτερισμού.

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΝ ΤΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΚΑΜΑΛΑΚΗ ΕΙΣ  ΤΟΝ ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΝ

 

Α) ΣΥΜΒΟΛΙΚΟΣ ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ

 

1960, ΜΑΪΟΣ : Εμυήθη εις την Σ∴ Στ∴ Κυψέλη υπ' αριθμ. 2 εν Ανατολή Αλεξανδρείας της Μεγάλης Στοάς της Κοιλάδος του Νείλου

1961, ΜΑΪΟΣ : Μυείται εις το βαθμόν του Εταίρου και Διδασκάλου.
1961 ( ΣΕΠΤ.) –1969 ( ΜΑΙΟΣ ) Επαναπατρίζεται εις την Ελλάδα.

Τακτικός επισκέπτης των Σ∴ Στ∴ Αθηνών, Πειραιώς και Περιφερείας.

1969, ΙΟΥΝΙΟΣ: Τακτοποιείται στην Μεγ∴Στ∴ της Ελλάδος, Σ∴Στ∴ Εταιρεία των Φιλικών αριθ.116 εν Αν∴ Αθηνών ως Εταίρος, επειδή η Μεγ∴ Στ∴ της Ελλάδος δεν ανεγνώριζε την Μεγ∴ Στ∴ της Αιγύπτου.

1970, ΙΟΥΝΙΟΣ: Του απονέμεται δι' όρκου ο βαθμός του Διδασκάλου.

1970 - ΜΑΡΤΙΟΣ 1973: Υπηρετεί ως αξιωματικός εις την Σ∴ Στ∴ Εταιρεία των Φιλικών αριθ.116 εν Αν∴ Αθηνών.

1973 έως σήμερον : Εκλέγεται ως αντιπρόσωπος παρά τη Γενική Συνελεύσει της Μεγ∴Στ∴ της Ελλάδος.

31 ΜΑΡΤΙΟΥ 1973 : Ιδρυτικόν Μέλος ( Αφύπνιση ) της Σ∴ Στ∴ Δωδώνη υπ' αριθμ. 58 εν

Ανατολή Ιωαννίνων.

1974: Σεβάσμιος της Σ∴ Στ∴ Δωδώνη υπ' αριθμ. 58 εν Αν∴ Ιωαννίνων.

1975: Σεβάσμιος της Σ∴ Στ∴ Δωδώνη υπ' αριθμ. 58 εν Αν∴ Ιωαννίνων.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: Ιδρυτικόν Μέλος της Σ∴ Στ∴ La Tradition Francaise υπ' αρ. 125 εν Αν∴ Αθηνών.

1976 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ: Ιδρυτικόν Μέλος (Αφύπνιση ) της Σ∴Στ∴ Παλλάς Αθηνά υπ' αρ.114

εν Αν∴ Αθηνών.

1977 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ : Ιδρυτικόν Μέλος της Σ∴ Στ∴ Φαίδων υπ' αριθμ. 127 εν Αν∴Πύργου.

1981: Σεβάσμιος της Σ∴ Στ∴ Παλλάς Αθηνά υπ' αριθμ. 114 εν Αν∴ Αθηνών.

1991: Ορίζεται από την Μεγ∴ Στ∴ της Ελλάδος ως Επιθεωρητής, αρχικά της Σ∴ Στ∴ Παλαιών Πατρών Γερμανός εν Αν α Πατρών υπ' αριθμ. 22 και εν συνεχεία ως Επιθεωρητής της Σ∴ Στ∴ Διονύσιος Ρώμας υπ' αριθμ. 124 εν Ανατολη Αθηνών.

1984: Του απονέμεται από την Σ∴Στ∴ Δωδώνη υπ' αριθμ. 58 εν Αν∴ Ιωαννίνων ο Τίτλος του Επιτίμου Σεβ∴ της Στ∴

1993: Ιδρυτικόν Μέλος (Αφύπνιση) της Σ∴Στ∴ Θεόδωρος Κολοκοτρώνης υπ' αρ. 93 εν Αν∴ Τριπόλεως.

 

ΕΠΙΤΙΜΟΝ ΜΕΛΟΣ :

 

Σ∴ Στ∴ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΡΩΜΑΣ υπ' αριθμ. 124,

Σ∴ Στ∴ ΟΣΙΡΙΣ υπ' αριθμ. 117 ,

Σ∴ Στ∴ ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ υπ' αριθμ. 37 και

Σ∴ Στ∴ ΙΩΝΙΑ υπ' αριθμ. 54.

 

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ :

 

Σ∴Στ∴ PACIFIC RIM υπ' αριθμ. 12 ( Vladivostok ) Μεγ∴ Στ∴ της Ρωσίας ( ισόβιον ) Σ∴Στ∴ JASPER υπ' αριθμ. 14 ( Alberta ) Μεγ∴ Στ∴ της Αλμπέρτα, Καναδάς

 

ΕΙΣ ΤΟΝ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟΝ ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΝ :

 

Ιδρυτικόν Μέλος έξι (6) Σ∴ Στ∴. Υπηρέτησε Σεβάσμιος εις τρεις (3) Τεκτονικές περιόδους και ως Επιθεωρητής (1980- 1991) δύο (2) Συμβολικών Στοών.

 Επίτιμον Μέλος τεσσάρων (4) Συμβολικών Στοών.

Φέρει δε τον τίτλο του Επιτίμου Σεβ∴ και επί 30 συνεχή έτη αντιπρόσωπος (εκλέκτορας) παρά τη Γενική Συνελεύσει της Μεγ∴ Στ∴ της Ελλάδος .

 

Β) ΑΡΧΑΙΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΔΕΓΜΕΝΟΣ ΣΚΩΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

 

1973, ΙΟΥΝΙΟΣ: 4ος Μυστικός Διδάσκαλος

1975, ΙΟΥΝΙΟΣ: 9ος Εκλεκτός Διδάσκαλος των Εννέα.

1977, ΜΑΪΟΣ: 14ος Μέγας Εκλεκτός και Υπέρτατος Τέκτων.

1977, ΜΑΪΟΣ: Ιδρυτικόν Μέλος και Τρις Ισχυρός Διδάσκαλος της Στ∴Τελειοποιήσεως Δωδωναία Αναζήτησις υπ' αριθμ. 12 εν Κοιλ∴ Παμβώτιδος και Αν∴ Ιωαννίνων.

1979, ΜΑΪΟΣ: 18ος Πριγκηψ Ροδόσταυρος Ιππότης του Αετού και Πελεκάνος.

1979, ΙΟΥΝΙΟΣ: Ιδρυτικόν Μέλος και Σοφώτατος του Υπερ∴ Περιστ∴ Πύρρος υπ' αριθμ. 12 εν Κοιλ∴ Παμβώτιδος και Ανατολής Ιωαννίνων.

1981, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ: 28ος Ιππότης του Ηλίου.

1984, ΜΑΡΤΙΟΣ: 30ος ΚΑΔΩΣ - Ιππότης του Λευκού και Μέλανος Αετού.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ: 31ος Μέγας Επιθεωρητής Ταξιάρχης Δικαστής.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ : Ιδρυτικόν Μέλος και Μεγ∴ Διδ∴ του Αρείου Πάγου Δημήτριος Ροδοκανάκης υπ' αριθμ. 14 εν Κοιλ∴ Παμβώτιδος και Αν∴ Ιωαννίνων.

1989, ΜΑΪΟΣ: 32ος Υπέρτατος Πριγκηψ τού Βασιλικού Μυστικού.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ: 33ος Ύπατος Μέγας Γενικός Επιθεωρητής.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ: Ιδρυτικόν Μέλος του Αρείου Πάγου Μηνάς Λογοθέτης υπ' αριθμ. 16 εν Κοιλ∴ Λήλαντος και Αν∴ Χαλκίδος.

1994, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ: Ενεργόν Μέλος του Υπ∴ Συμβ∴ του Α∴Α∴Σ∴Τ∴εκλέγεται Μεγ∴ Τελετάρχης.

1998 έως 2007: Εκλέγεται ως Μεγ∴Καγκ∴ Μεγ∴ Γεν∴ Γραμμ∴ του Υπ∴ Συμβ∴δια την Ελλάδα.

2007-2013: Εκλέγεται ως Ανθυπ∴ Μεγ∴ Ταξ∴ του Υπ∴ Συμβ∴ δια την Ελλάδα. 2007-2013: Προεδρεύει της Συνόδου του 32ο .

2013: Εκλέγεται και υπηρετεί ως Ύπατος Μεγάλος Ταξιάρχης του Υπ∴Συμβ∴ δια την Ελλάδα.

Από το 1995 συμμετέχει ανελλειπώς εις όλα τα Διεθνή Συνέδρια ανά τον Κόσμον των Υπ∴ Συμβ∴.

 

 

ΕΠΙΤΙΜΟΝ ΜΕΛΟΣ

 

του Υπ∴ Συμβ∴ δια την Κύπρον (2006)

του Υπ∴ Συμβ∴ δια την Γαλλίαν (2007)

του Υπ∴ Συμβ∴ δια την Βουλγαρίαν (2011)

του Υπ∴Συμβ∴ δια την Νότιον Δικαιοδοσίαν ΗΠΑ -Μητρικόν Ύπατον Συμβούλιον - ( 2013 ) Επίτ∴ Ανθυπ∴ Μεγ∴ Ταξ∴του Υπ∴ Συμβ∴ δια την Αρμενίαν (2007)

του Υπ∴ Συμβ∴ δια την Κύπρον (2009)

Σταυρός Τιμής Υπάτου Συμβουλίου της Σερβίας (2007)

 

1993, ΙΟΥΝΙΟΣ : Ιδρυτικόν Μέλος του Υπατ∴ Μεγ∴Περιστ∴ της Ελλάδος.

1993 - 2004 : Πρόσθ∴ Μέγ∴ Προκαθ∴ του Υπατ∴ Μεγ∴ Περιστ∴ των Τεκτ∴ της

Ι∴ Β∴Α∴.

2004 - 2006: Επίτ∴ Πρόσθ∴Μέγ∴ Προκαθ∴του Υπατ∴ Μεγ∴ Περιστ∴ των Τεκτ∴ της

Ι∴ Β∴Α∴.

2006:  Επίτ∴ Μέγ∴ Προκαθ∴του Υπατ∴ Μεγ∴ Περιστ∴ των Τεκτ∴ της Ι∴Β∴Α∴.

1993 - 1995: Πρόσθ∴ Μεγ∴ Διδ∴ του εν Ελλάδι Συμβ∴ των Κρυπτικών Βαθμών.

1995 - 2006: Επίτ∴ Πρόσθ∴ Μεγ∴ Διδ∴ του εν Ελλάδι Συμβ∴ τών Κρυπτικών Βαθμών. 2006 : Επίτιμος Μεγ∴ Διδ∴ του εν Ελλάδι Συμβ∴ τών Κρυπτικών Βαθμών.

1993 - 1995: Πρόσθετος Μεγ∴ Στρατοπεδάρχης των εν Ελλάδι Ιππ∴ Ναϊτών.

1995 - 2006 : Επίτ∴ Πρόσθ∴ Μεγ∴ Στρατοπεδαρχης του εν Ελλάδι Μεγάλου Στρατοπ∴ ( Ιππ∴ Ναϊτών).

2006: Επίτ∴ Μεγ∴ Στρατοπεδάρχης του εν Ελλάδι Μεγάλου Στρατοπ∴ ( Ιππ∴ Ναϊτών ).

 

Please reload