top of page

Ο Ύπατος Μέγας Ταξιάρχης τών Η. Π. Α Henry Clausen έγραφε σε άρθρο του σε ανύποπτο χρόνο, ( περί το 1977 ). « Η ελευθερία είναι εύθραυστη. Οι Αθηναίοι του Ε΄ αιώνα π.X. το διαπίστωσαν κατά το ξεκίνημα τους για μια ελεύθερη κοινωνία.

Σήμερα σε πολλά μέρη του κόσμου επικρατεί τυραννία δουλεία και η αθλιότητα.

Μια στατιστική τού ιδρύματος Βεντλ Ουίλσον έδειξε ότι κατά το 1975 υπήρξε κάμψη τής ελευθερίας για 743 εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και ότι μόνο το 19% του παγκόσμιου πληθυσμού ζουν ελεύθερα.

Τα Ηνωμένα Έθνη αριθμούν μεταξύ τών μελών τους 144 χώρες. Η μεγάλη πλειονότητα είναι σιδερένιες δικτατορίες, αυταρχικά καθεστώτα ενός προσώπου ή μιας οικογένειας και κράτη υπερτροφικά σε βάρος τού ατόμου.

Ο Τεκτονισμός δεν μπορεί να επιζήσει σε ένα τέτοιον κόσμο. Διότι οι εχθροί του διαστρέφουν την έννοια του Τεκτονισμού και τείνουν να προκαλέσουν φόβο και μίσος και να στρέψουν την κοινή γνώμη προς διεύθυνση σφαλερή. Ο Τεκτονισμός υπήρξε στην ιστορία θύμα πολλών κακόβουλων επιθέσεων. Σε μερικές περιοχές του κόσμου, για να παραφράσουμε τον Σαίξπηρ, γλώσσαι συκοφαντών επρόφεραν τον θάνατο.

Υποφέραμε σιωπηλά, ικανοποιημένοι εκ του ότι « και αγνός σαν τον πάγο και λευκός σαν το χιόνι, την συκοφαντία δεν θα την αποφύγει ». Αλλά, είμαστε υποχρεωμένοι να σημειώσουμε ότι όλες οι εναντίον τών Τεκτόνων κατηγορίες ήταν ψεύτικες. Κοιτάξετε πρώτα ποιοί κατεδίωξαν τον Τεκτονισμό και έπειτα ρωτήστε : Γιατί ; Μια εκ των πρώτων πράξεων τών Ρώσων μπολσεβίκων του 1917 ήταν να διαλύσουν όλες τας στοές. Ο Μπέλα Κουν το 1919 στην Ουγγαρία κήρυξε τη δικτατορία του προλεταριάτου και διέταξε τη διάλυση τών στοών. Ο πρώτος δικτάτορας τής Ισπανίας, Πρίμο ντε Ριβέρα, το 1925, κατήργησε τον Τεκτονισμό.

Ο Μουσολίνι, αφού παραπάνω από μια φορά προσπάθησε ανεπιτυχώς να γίνει δεκτός σε τεκτονική στοά, θέσπισε το 1924 ότι δεν επετρέπετο σε κανένα μέλος του φασιστικού κόμματος να είναι Τέκτονας και το 1925 προχώρησε στην εξόντωση των στοών και την φυλάκιση των ηγετών τους. Οι Ναζί, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον Χίτλερ, διέλυσαν τη μεγάλη στοά της Γερμανίας και έστειλαν εξέχοντες αξιωματούχους της στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως.Το ίδιο έγινε αργότερα και στην Αυστρία.

Πολυάριθμοι Τέκτονες κλείσθηκαν στην ζωντανή κόλαση του Νταχάου. Οι διωγμοί των τεκτόνων εξαπλώθηκαν μαζί με την κυριαρχία του Χίτλερ στην Τσεχοσλοβακία, Πολωνία, Ολλανδία, Βέλγιο, Νορβηγία και Δανία.

Τα υποτακτικά στην Γερμανία κράτη υποχρεωθήκαν να θεσπίσουν νόμους κατά του Τεκτονισμού. Οι πράκτορες τού Χίτλερ εμόλυναν ακόμη και την άπω Ανατολή, και έπρεπε να φθάσει ο στρατηγός Μακ Άρθουρ για να ακυρώσει τα διατάγματα.

Στην Ισπανία ο στρατηγός Φράνκο θέσπισε 10 χρόνια φυλακή, αυτομάτως για κάθε Τέκτονα. Όταν έπεσε η Γαλλία, η κυβέρνηση του Βισύ διέλυσε τις στοές, κατέσχε τις ιδιοκτησίες τους και φυλάκισε τους ηγέτες τους. ( Στην Ελλάδα οι Γερμανοί έκλεισαν τις στοές και κατέστρεψαν όσα αρχεία έπεσαν στα χέρια τους ).

Παραπλανημένες εκκλησιαστικές ιεραρχίες εξαπέλυσαν επίσης από καιρού εις καιρόν βούλες εναντίον ολόκληρου του Τεκτονικού Τάγματος, κυρίως γιατί δεν μπορούσαν να επιβάλουν τις πολιτικές κοινωνικές και θρησκευτικές υπαγορεύσεις τους επάνω σ’ ελευθερόφρονες ανθρώπους. Θεώρησαν τούς Τέκτονες εμπόδιο στην δίψα τους για κυριαρχία. Δεν είναι εκπληκτικό ότι οι βούλες έγιναν με ψυχρότητα δεκτές ή αγνοήθηκαν ;

Το κυνηγητό των Τεκτόνων υπήρξε λοιπόν η μέθοδος όλων των τρομοκρατιών, της λευκής, της μαύρης και της κόκκινης.

Και περιλαμβάνει φόνους, φυλακίσεις, βασανιστήρια, διαρπαγές και θέσεις εκτός νόμου. Γιατί ; γιατί αυτό το φανατικό μίσος; γιατί αυτή η σφαλερή δραστηριότης ; Η απάντηση είναι απλή και αποδεδειγμένη από την Ιστορία. Ο Τεκτονισμός είναι μια παγκόσμια οργάνωση, η οποία κηρύσσει την ανοχή και αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους, αρκεί να πιστεύουν στον Θεό. Υποδεχόμαστε χωρίς διακρίσεις τον Χριστιανό ή τον Ιουδαίο ή τον Βουδιστή ή τον Μωαμεθανό. Δεν υπάρχει στον Τεκτονισμό Δόγμα που να διαιρεί. Πολλοί κληρικοί αφού έγιναν τέκτονες διεπίστωσαν ότι μπορούσαν να ασκήσουν πιο καλά τα καθήκοντά τους και να είναι ακόμη καλύτεροι άνθρωποι. Βρήκαν στις στοές υψηλά πνευματικά ιδεώδη και κέντρα φωτισμού και καλής συντροφικότητας.

Επί αιώνες οι τέκτονες αντιτάχθηκαν στη μισαλλοδοξία, στον πνευματικό δεσποτισμό για την ατομική αξιοπρέπεια. Αποφεύγουν την ανάμειξη στην πολιτική. Πιστεύουν σε μια Θεία Δύναμη,στην ηθική, στην αγαθοεργία, οι δε εργασίες των στοών διέπονται από τις αρχές αυτές. Δεν είναι μυστική εταιρία ο Τεκτονισμός.

Είναι γνωστά τα μέρη που συνεδριάζουμε και γνωστές οι αρχές μας.

Είναι μια οργάνωση που ενδιαφέρεται και εργάζεται για την αδελφότητα των ανθρώπων, σαν φυσική συνέπεια της πανανθρώπινης πατρότητας του Θεού, για την βελτίωση του ανθρώπου και τον ερχομό ενός καλύτερου, ευφυέστερου και ευτυχέστερου κόσμου, για την ανάπτυξη καλύτερων ευφυέστερων και ευτυχέστερων ανθρώπων.. Οι τέκτονες ως άτομα προώθησαν παντού την ανθρώπινη πρόοδο και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Έθεσαν τα πνευματικά θεμέλια τής Αμερικής.

Οι συγγραφείς της πρώτης εγκυκλοπαίδειας – ο Ντιντερό, ο ντ’ Αλαμπέρ, ο Κοντορσέ, ο Ελβέτιος ήταν τέκτονες.

Όταν ο Βολταίρος επέστρεψε στο Παρίσι το 1778, έτος τού θανάτου του, μυήθηκε στον Τεκτονισμό. Του παρέδωσε το περίζωμα ο Βενιαμίν Φραγκλίνος και ήταν εκείνο που είχε φορέσει ο Ελβέτιος. Ο Βολταίρος, προτού το φορέσει το φίλησε.


ΤΕΚΤΟΝΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ Η.Π.Α.

Από τα αριστερά προς τα δεξιά.

George Washington, James Monre, Andrew Jackson, James Pole, James Buchanan, Andrew Johnson, James Garfield, William McKinley, Theodor Roosevelt, William Howard Taft, Warden Harding, Franklin Roosevelt, Harry Truman, Lyndon Johnson, Gerald Ford.


Οι τέκτονες υπήρξαν στην πρώτη γραμμή παντός φιλελεύθερου κινήματος .

Ενθουσιώδεις τέκτονες ήταν ο Γκαίτε, ο Μόζαρτ, ο Λαφαγιέτ, καθώς και ο μεγάλος ήρωας της Ουγγρικής δημοκρατίας, ο Κόσουτ, ο οποίος βρήκε προσωρινό καταφύγιο στην Αμερική.

Ο Γαριβάλδης ήταν τέκτονας 33ου τού Σκωτικού τύπου, και Μέγας διδάσκαλος. Οι ηγέτες της επιτροπής των « Νέων Τούρκων », που εξεδίωξαν τον ματωμένο Χαμίτ το 1908 ήταν τέκτονες. Στην Λατινική Αμερική οι μεγάλοι ελευθερωτές Μπολιβάρ, Σαν Μαρτέν, Μιτρέ, Αλβέαρ, Σαρμιέντο, Χουαρέζ, ήταν τέκτονες εν ενέργεια, που έθεσαν σε εφαρμογή τα τεκτονικά ιδεώδη τού ανθρωπισμού, της δημοκρατικής προόδου, της θρησκευτικής και πολιτικής ελευθερίας. Το εναντίον τού Τεκτονισμού μίσος τών Ναζί, των φασιστών και των κομμουνιστών έχει βάθος. Απορρέει από την θεμελιώδη διάσταση αρχών του ποικιλόμορφου ολοκληρωτισμού, έναντι του Τεκτονικού ιδεώδους ισότητας και ελευθερίας.

Σαρώνονται όλες οι αντιτεκτονικές ανοησίες από τα λόγια ενός Μεγάλου Τέκτονα και φρουρού τής ελευθερίας, ο οποίος το 1790 φορώντας το Τεκτονικό περίζωμα έθετε τον θεμέλιο λίθο τού Καπιτωλίου τής Ουάσιγκτον – του Γεωργίου Ουάσιγκτων ».


ΤΟ ΠΕΡΙΖΩΜΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΟΥΑΣΙΓΚΤΩΝ

Γράφοντας την 22 Αυγούστου 1790, προς την στοά Βασιλεύς Δαβίδ στο Νιούπορτ τής πολιτείας Ρόντ Άϊλαντ ο Ουάσιγκτον έλεγε : « πεπεισμένος ότι η ορθή εφαρμογή τών αρχών, επί των οποίων η Τεκτονική αδελφότητα είναι εδραιωμένη, προάγει την ατομική αρετή και την δημόσια ευτυχία, θα είμαι πάντοτε ευτυχής να προωθώ τα συμφέροντα τού Τεκτονισμού και να θεωρούμαι υπηρέτης αδελφός ».

I+S

bottom of page